Om Coín

Puff1

Coín är en liten stad på ca 24 000 innevånare i apelsindalen i närheten av Rio Guadalhorce. Den ligger nära till turistorterna Malaga, Fuengirola och Marbella, ca 25 km till var och en av dem, men ändå lugnt belägen utanför turiststråken. Coín är huvudorten i Valle de Azahar, citrusblommornas dal.

För 30 år sedan var den en liten stad i bakvattnet. Nu är det en modern och starkt växande stad med moderna köpcentrum men ändå med traditioner väl bevarade.

Staden ligger i dalen omgiven av korkekar, apelsinlundar och mandelträd och förstås olivlundar. Den är omgiven av höga berg (1037meter). De omgivande bergen och floderna gör att det för det mesta finns tillräckligt gott om vatten för att ge en grön och fruktbar dal.

Arkeologiska fynd i närheten av Coín har visat närvaro av en förhistorisk människa. Det finns också rester från en stad, gravar, keramik och annan utrustning. Romarna har också lämnat spår efter sig runt år 0. Staden hette då Lacibis men blev senare Cobin och Cohine.

År 929 byggdes ovanpå den romerska staden en försvarsmur. Redan då fanns gott om vatten och odlingar med fruktträd. Handeln var omfattande och staden växte under den moriska epoken.

År 1485 togs staden av de kristna trupperna. Staden förfall först men så småningom förbättrades ekonomin.

År 1925 fick Coín utmärkelsen att vara stad av Alfonso XIII.

Coín är en typisk vit andalusisk stad med smala gränder, muromgivna gårdar och vackra balkonger med järngaller.

Två kyrkor finns - San Andrés från 1600-talet och San Juan från 1500-talet med ombyggnationer från 1700-talet.

Ytterligare en kyrka - Santa Maria restes mellan 1485-1486 på en av de gamla moskeerna som morerna lämnade.